2017. december 10., vasárnap

A kontroll mindig csak a kontroll illúziója. Mégis mindenki az illúzióra törekszik, arra, hogy elhihesse, minden rendben van. Ez választ el az ösztönállattól és attól a bizonyos feneketlen gödörtől.

Hosszú ideig csak sodort az élet (már ha az állóvízben van egyáltalán sodrás). Soha nem állítottam, hogy minden külső hatást ki lehet zárni, de az utóbbi időben megnőtt az önerő és önuralom.
Szerepet kapott benne a szerencse (nekem sem jó tábornokok kellenek, hanem szerencsések), illetve visszatekintve egy vagy két jó döntés kulcspillanatokban, de a lényeg: az illúzió megerősíttetett, és minél valóságosabbnak tűnik, annál nehezebb kiengedni a kezeim közül.

Minden rituális maszlagtól megfosztva is lehet a hit, egy ilyen egyszerű illúzióba vetett hit a siker forrása, még ha néha fontos is az, hogy megálljunk és felismerjük, egy illúzióról van szó. 

Ez egy fokkal komplexebb, mint az az állítás, hogy az önbizalom az, mikor elhitetjük magunkkal, hogy van önbizalmunk. Az önbizalom egy tudatosan vállalt és gyakorolt szerep, az irányítás illúziója pedig a nyers tudatalattiból gyűrűzik föl.

Nem estem át az állatorvosi ló másik oldalára, és soha nem akartam mindent mikromenedzselni. Az én kontrollmániám a saját tetteim irányításában merül ki. 

Ahogy a kontroll illúzió, úgy a kontroll tudatos elengedése is az. Bármennyire görcsöl az ember, és tolja felfelé a meredek hegyoldalon a koncát, a tudatalattit nem fogja tudni befolyásolni. Próbáltam már elégszer, és mindig belebuktam. 
Létezik kiút - a tudatalatti mindig képes levezetni magát relaxációval, meditációnak nem hitt meditációval, és a leggyakrabban pótcselekvésekkel. Ha mind elfogy, vagy egyik sem működik, akkor pedig jöhet a sokk.

Okozhat az akaraterő és tettvágy elsietett döntéseket? Minden bizonnyal. Néha az illúzió nagyon erős, és elhiteti veled, hogy az egyetlen kiút a megfontolatlan cselekvés, a mindegy, mi lesz, csak legyünk már túl rajta. Ilyenkor jobb, ha az akaraterőt arra fókuszálod, hogy megállj és megfontolj és visszacsatolást kérj, hogy mutass megértést és alázatot, és ne a sértett egód vezéreljen. 

A megértés és alázat viszont nem jelent egyúttal feltétlen együttérzést és megbocsátást. Azért dolgozni kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése