2017. október 7., szombat

#5 Porco Rosso

Nagyon sok Miyazaki-film ott van az imdb top 250 listán, de ez pont nem. Azért éppen ez az ötödik a sajátomon, még ha kicsit zavaró, hogy egymás után két "mesefilmet" is tartalmaz (ami a gyermeki lelkem kinyilatkoztatása és felvállalása is egy kicsit), mert mindenképpen választottam volna egyet a filmjei közül, de ettől feljebb nem emeltem volna a listán: tekintve, hogy ha van animációs film, ami elismert és kommersz, akkor az valamelyik Miyazaki-darab, túl cinikus és elitista vagyok ahhoz, hogy ettől magasabb értékűnek ismerjem el bármelyiket.

A Porco Rosso valahol azon az érzékeny egyensúlyi ponton van az életművön belül, ahol még kicsit mágikus/fantasztikus (szpojler nélkül, ez az egyik az egy ujjamon megszámlálható filmek közül, amitől elérzékenyülök), mégis kicsit realista, nem hordoz egy magasztosabb üzenetet, amit csak felnőttek értenek (és egy kicsit terhesebbé teszik a Mononoke és a Nauszika közönség általi feldolgozását); van benne akció, komédia, romantika, mind megfelelően adagolva, és mégsem fog lehengerelni és nem hagy maga után rossz szájízt. Mindez elegánsan és karakteresen megrajzolva, ami audiovizuális termékeknél szintén fontos.

Gondolhatnátok ezek után pont olyan közönségesnek, mint bármelyik tucat-családi filmet, de erről csak úgy tudtok tanúságot tenni, ha megnézitek. Akkor meg már úgyis mindegy lesz, a célomat elértem.

OK, előfordulhat, hogy ennyi szép szót az első helyezett sem kap majd, de ez van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése